Krapte op de arbeidsmarkt? Denk ook eens aan de mensen die aan de zijkant staan, vindt Caroline Rijnbeek als programmamanager Human Capital van VNO-NCW Midden. “Dat vraagt heel wat van werkgevers. Maar het kan ze ook enorm helpen om potentieel talent te ontdekken.”

Nu is het nog zo dat werkgevers vaak denken vanuit vacatures en functieprofielen. “Iemand gaat weg, dus je stelt een vacaturetekst op en een kandidaat moet in dat functie profiel passen. Maar is dat nog wel realistisch? Degene die weggaat had een bak ervaring en is dus lastig te vervangen. Dat schaap met de vijf poten vind je allang niet meer en die met vier poten is ook al lastig te vinden.”

Draai het om
Daarom stelt Caroline voor dat werkgevers juist op zoek gaan naar bepaalde talenten en criteria. “Dat betekent soms dat je met zittende medewerkers en hun taken moet schuiven. Ook dat vraagt om tijd en energie, en een stukje flexibiliteit van collega’s. En je moet als werkgever het lef hebben om 180 graden anders te denken en te werven. Gelukkig gebeurt dat al steeds meer, bijvoorbeeld met open hiring.”

Balans techniek en flexibiliteit
Toch zal het lastig zijn om overal zo om te schakelen. “Je kunt niet zomaar je productielijnen aanpassen of ergens een IT-systeem ombouwen. Het gaat om flexibel zijn. Vind die balans tussen de structuur en beperkingen van de techniek én het meebewegen met talent en vakmanschap. Zo is er een organisatie waar ze in de productie al werven op basis van talent en motivatie.” (zie voorbeeld Chain Logistics)

Talent uit banenafspraak, wereldwijd succes
Over nog een geslaagd voorbeeld hoeft ze niet lang na te denken: Classic Mike, een restaurateur van klassieke auto’s. “Met alleen maar jongeren uit de banenafspraak in dienst. ADD, ADHD, autisme en downsyndroom, noem het maar op. Nu is Mike daarmee ’s werelds beste restaurateur. Mike zag hun talent en zet dat om in een excellent bedrijf. En dat is fijn, want vaak kijken ze naar deze groep alsof er iets mis is. Maar dat geldt voor ons allemaal. Alleen zijn voor de ‘gewone’ mens veel beperkingen al weggenomen. Wie in de banenafspraak valt, heeft bijvoorbeeld een rustige werkplek zonder prikkels nodig. Of een rolstoelvriendelijke werkomgeving, of kortere werktijden vanwege een energiebeperking. Met de juiste aanpassingen en extra begeleiding kun je dit talent toch heel goed benutten.”

Ieder eigen rol
En om talent en vakmanschap boven tafel te krijgen, gaat VNO-NCW Midden in gesprek met werkgevers. Daarnaast zoekt VNO-NCW de verbinding met partners. “We spreken met gemeenten en UWV, die vanuit werkzoekenden denken. En wij denken, net als Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland, vanuit de werkgever. Hoe kunnen we die ontlasten en helpen om talent binnen te halen? En hoe kan die werknemer op de juiste plek landen? Daar werken we allemaal vanuit onze eigen rol aan.”

Kweekvijver voor technisch talent
Dat levert mooie resultaten op. Want de krapte op de arbeidsmarkt zorgt bij veel werkgevers voor problemen. “Denk aan Alliander, dat veel monteurs nodig heeft om de energietransitie mogelijk te maken. Maar waar vinden ze technisch personeel? Daarom werken ze samen
met arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor. Daar hebben ze kennis en ervaring om medewerkers uit de banenafspraak goed te begeleiden. Talent dat bij Scalabor wordt ontdekt kan doorgroeien naar een functie als monteur bij Alliander. Zo komen de potentials in de techniek bovendrijven en geldt voor iedereen een win-winsituatie.”

Je staat er niet alleen voor
Tot slot wil Caroline werkgevers nog meegeven: “Je hoeft het niet alleen te doen. Kijk maar naar de samenwerking tussen Alliander, E-Care Reverse Logistics, Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en Scalabor. Ook wij denken en bemiddelen graag mee. Redeneren vanuit talent en vakmanschap vraagt echt iets van een werkgever. Maar het kan ook veel opleveren. Ik ben ervan overtuigd dat er enorm veel potentieel zit in deze groep. Mijn boodschap? Kijk naar de mensen die nu nog aan de zijkant staan. Zij kunnen jouw antwoord zijn op de huidige krapte op de arbeidsmarkt en zij verdienen het om hun ongeziene talent in te zetten.”

VNO-NCW Midden is er voor werkgevers
VNO-NCW Midden denkt op alle mogelijke manieren graag mee. “Daarbij verplaatsen we ons altijd in de werkgevers”, vertelt Caroline. “Er speelt veel: van de oorlog in Oekraïne tot hogere grondstoffen- en energieprijzen. Hoe kunnen we ze op een goede manier ondersteunen als het gaat om arbeidsmarktvraagstukken en inclusiviteit? We willen daarin altijd faciliterend en ondersteunend zijn. Bijvoorbeeld door strategisch in gesprek te gaan en te ontdekken waar kansen liggen. Daarom zijn we veel in de regio aanwezig en nemen we deel aan overlegstructuren. Maar werkgevers mogen ons natuurlijk ook zelf benaderen. Graag zelfs! Er zit altijd een gesprekspartner bij jou in de buurt. Kijk voor meer informatie op
www.vno-ncwmidden.nl.