Kun je 10 kilo tillen en 4 uur staan? Ben je gemotiveerd? Dan ben je welkom bij Chain Logistics. Bij dit Udense bedrijf werkten 21 assemblagemedewerkers via open hiring. Directeur Rob Jansen: “Dat was best spannend. Je moet je eigen vooroordelen opzijzetten.”

Vier jaar geleden hoorde hij voor het eerst over open hiring: iemand aannemen zonder diegene en zijn cv te hebben gezien. Of hij dat ook wilde proberen? “Dat vond ik best spannend”, herinnert hij zich. “We zouden dit als tweede bedrijf in Nederland doen. Ik moest er wel even over nadenken. Maar we zijn een sociaal bedrijf dat graag kansen geeft aan iedereen met de juiste instelling, ook al hebben ze een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dat moment zochten we eigenlijk chauffeurs, maar dat wilde ik niet via open hiring. Bij magazijn- en assemblagemedewerkers kan dat wel. Je kunt dan een maand lang goed monitoren of ze kunnen waarmaken wat ze beloofden.”

Kansen bieden en opstapje
Bij Chain Logistics waren de voorwaarden minimaal: je moet 10 kilo kunnen tillen, 4 uur kunnen staan én gemotiveerd zijn. “Doordat iedereen fysiek naar kantoor moest komen om zich op de lijst te zetten, weet je al dat iemand gemotiveerd is”, vertelt Rob. “Bij de eerste lichting heb ik nog naar de kandidaten gekeken. Toen hield ik wel even mijn hart vast, maar ik dacht ook: we gaan het gewoon proberen.”

‘Ik hield even m’n hart vast, maar dacht we gaan het gewoon proberen’

En dat pakte soms verrassend uit.
“Ik vertel altijd over die dame met paars haar, piercings en tatoeages”, zegt Rob. “Op basis van haar uiterlijk zou ik haar niet zo snel hebben aangenomen. Maar ze was een goede werknemer. En ze zag gaandeweg in dat het soms beter is om er niet zo uitgesproken bij te lopen. Helaas was ze te vaak ziek, waardoor we haar niet vast in dienst konden nemen. Maar ze kon daarna wel aan de slag in de supermarkt. Wij waren daarin een opstapje. Dat gold ook voor een ander: hij wilde graag bij de catering in het ziekenhuis werken, maar kwam er niet tussen. Na een paar jaar bij ons wilde het ziekenhuis hem alsnog graag in de catering hebben.”

Vangnet en betrokkenheid
Niet voor iedereen was open hiring een succes. “Bijvoorbeeld omdat ze te vaak ziek of uiteindelijk niet productief genoeg waren. Ik wil iedereen met de juiste motivatie graag in dienst hebben, maar heb ook een bedrijf te runnen”, vertelt hij. “Zo was er een man van 64 die het hartstikke goed deed maar net niet productief genoeg was. Hij ging vervroegd met pensioen. Daar baalde hij zelf van, maar wij ook. En het kost de samenleving geld. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over een vangnet voor als het toch niet lukt.”

Verder tipt Rob om bij open hiring ook de rest van het bedrijf te betrekken. “Maak het bespreekbaar, ook je twijfels. Ik heb mijn medewerkers eerlijk gezegd dat ik het ook spannend vond. We gaan mensen in dienst nemen, waar we niets van weten. Gelukkig werkten we als sociaal bedrijf al veel samen met de gemeente, dus was dit voor ons een relatief kleine stap. En het deed ons imago trouwens ook goed. Daarna zijn we benaderd door geïnteresseerde kandidaten voor andere functies: een mooie

Heb lef in krappe arbeidsmarkt
Hij hoopt dat meer bedrijven open hiring gaan proberen. “Zeker nu de arbeidsmarkt zo krap is. Heb lef en probeer het uit: stel minimale eisen, zet je eigen vooroordelen opzij en laat je verrassen! Ons bedrijf groeit, dus we zoeken weer nieuwe assemblagemedewerkers. En dat doen we zeker weer via open hiring. Het werkt zo kinderlijk eenvoudig, eigenlijk is het raar dat niet meer bedrijven dit doen!”

Meer weten over open hiring?
Rob is er zo enthousiast over dat hij er graag meer over vertelt of andere ondernemers verder helpt. Mail: rob.jansen@chain-logistics.nl.