CYCLOON KOERIERS: AANDACHT VOOR ELKE MEDEWERKER

‘Iedereen weet waarom ‘ie hier is, en dat schept een band’

Dertigduizend brieven die vandaag gepost en morgen bezorgd moeten zijn: hoe kan post- en fietskoeriersbedrijf Cycloon snelheid garanderen en tegelijkertijd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de broodnodige rust en ruimte geven? Het is een kwestie van heel goed plannen, zegt jobcoach Daan Baars.

Maar bij Cycloon gaat het toch iets anders dan bij andere koeriersbedrijven. Elke medewerker hier heeft een ondersteuningsbehoefte, ze hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Soms zijn dat geestelijke problemen, soms zijn er lichamelijke beperkingen,’ zegt teamleider Daan. ‘Sommige mensen hebben met zoveel instanties te maken, dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet.’

In de meeste gevallen hebben ze een tijd niet gewerkt, dus gaan we met nieuwe medewerkers eerst een traject in om ze weer ‘werkfit’ te maken. Het is een behoorlijke overgang: ineens moet je weer ’s ochtends op een bepaalde tijd ergens zijn, een werkweek kan best lang duren als je uit het ritme bent en vaak zijn mensen ook niet meer gewend om met collega’s samen te werken. Wij zorgen er dan voor dat de werkplek zo goed mogelijk past.’

Blik op onweer
Individuele aandacht voor elke medewerker is een voorwaarde voor zo’n fijne werkplek. ‘Elke dag hebben we even contact met iedereen. Zie ik iemand binnenkomen met een blik op onweer, dan vraag ik natuurlijk wat er aan de hand is. Even praten scheelt een hoop, en soms wil iemand extra hulp van een collega.’ Een goede werksfeer is belangrijk, veel medewerkers zijn gebaat bij stabiliteit en regelmaat. ‘Daar zorgen we als teamleiding voor. Ontstaat er een discussie of andere onrust, dan gaan we dat meteen uitpraten met elkaar. Iedereen weet waarom ‘ie hier is en dat schept een band. Mensen helpen elkaar, springen in voor collega’s die een keer een mindere dag hebben. Het mooie is: iemand die op een rotdag de ruimte krijgt om een stapje terug te doen, zet op een goeie dag wel drie stappen harder.’

Competitieve markt
Aandacht, tijd, rust: hoe kan Cycloon dat creëren in een competitieve markt, waarbij klanten vooral graag willen dat de post op tijd wordt bezorgd en de pakjes zo snel mogelijk in huis zijn? ‘De markt drukt op ons, dat is waar. De oplossing is onze planning. Onze chauffeurs hebben in hun rooster ook tijd voor een sigaretje, bijvoorbeeld, of voor een kop koffie. En merken ze halverwege de route dat het niet lukt, dan bellen ze ons op en dan zoeken we een oplossing. We nemen de verantwoordelijkheid over als dat nodig is, en dat zorgt voor een lagere werkdruk.

‘Iemand die op een rotdag de ruimte krijgt om een stapje terug te doen, zet op een goeie dag wel drie stappen meer’

Snelle jongens
Een carrière als postbode, natuurlijk kan dat. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of er postbezorgers zijn die ook als fietskoerier kunnen werken, een ander onderdeel van de organisatie. Die fietskoeriers zijn onze snelle jongens, die op elektrische bakfietsen pakketten bezorgen. Mensen moeten dat eerst onder de knie krijgen want zo’n grote bakfiets manoeuvreert anders dan een gewone fiets. En we gaan ook daar werken met extra begeleiding, zoals we bij de postafdeling al doen. Soms zien we dat iemand ergens anders beter tot z’n recht zou komen. Dan gaan we op zoek naar een nieuwe werkplek, bijvoorbeeld een reguliere baan. Daar zijn binnen Cycloon mogelijkheden voor, maar dat kan ook bij een ander bedrijf zijn.

Inclusief Ondernemer van het Jaar 2021
Na de Dag van de 1000 Voorbeelden in 2019 en de Week van de 1000 Voorbeelden in 2020, werd dit jaar november de Maand van de 1000 Voorbeelden. In regio Midden-Gelderland werd daarop ingehaakt met een divers programma van bijeenkomsten over uiteenlopende thema’s en een afsluitend event op 30 november. Tijdens die gelegenheid is Cycloon Koeriers verkozen tot ‘Inclusief Ondernemer van het Jaar 2021’.

De prijs is een initiatief van stichting Inclusief Midden-Gelderland en wordt uitgereikt aan een bedrijf in regio Midden-Gelderland, dat zichtbaar en aantoonbaar bijdraagt aan een inclusieve arbeidsmarkt. De jury bestaat uit bestuursleden van de stichting, voorzitter is Wim Ludeke: “Elk jaar zien we het aantal voordrachten van inclusief ondernemers toenemen, dat maakt de keuze niet makkelijker. Vorig jaar was Cycloon ook favoriet, vlak achter winnaar Avabel. Zij zijn wat ons betreft het voorbeeld hoe je, met oog voor medewerkers en bedrijfsvoering, succesvol een inclusief beleid kunt voeren.