Het pilotproject ‘Mind the Gap’ werkte met zes Realisten. Voor het vervolg gaat CNV Jongeren op zoek naar nog vier gedreven mensen die deze groep komen versterken. De Realisten van de pilot delen hier enkele tips met jongeren en werkgevers.

‘De Realisten vroegen zich af of ze niet teveel gepamperd worden’

NOOR WOBBES
Content Creator bij Avabel Nederland BV en Decoratie- en restauratieschilder

TIP VOOR JONGEREN
“Maak je beperking begrijpelijk voor anderen. Zorg dat je jouw situatie, in begrijpbare taal kunt uitleggen. Bijvoorbeeld met een vergelijking zoals ‘mijn batterij laadt niet meer volledig op, dus ik heb maar 60% energie om over de dag te verdelen. Terwijl jij wellicht voor 100% kunt opladen.’ Dit vergroot het bewustzijn en verbetert de communicatie.”

TIP VOOR WERKGEVERS
“Maak inzichtelijk waar de nieuwe medewerker tegenaan kan lopen en waar diegene goed in is. Benoem de beperking, maar maak er geen groot negatief iets van. Kijk liever naar wat de medewerker juist hartstikke goed kan. En laat de medewerker zelf bekijken wat realistisch voor hem of haar is. Ga het niet invullen.”

MIRANDA VAN DE BURGT
Projectleider Ruimtelijk Domein van de gemeente in Oss (tot april 2022)

TIP VOOR JONGEREN
“Durf je kwetsbaar op te stellen. Je kunt wel een masker opzetten en denken: dan red ik het wel in de ‘normale’ wereld. Maar de realiteit is dat je dan toch tegen je beperking aanloopt. Dat was ook voor mij een beetje een zoektocht.”

TIP VOOR WERKGEVERS / DOCENTEN
“Neem de randvoorwaarden die iemand stelt serieus en ga het gesprek daarover aan. Zo heb ik er zelf bijvoorbeeld heel veel aan, als ik een rustig plekje heb waar ik één keer per uur even mijn yogamatje neer kan leggen.”

ESTHER VOS
Secretaresse bij Corpoforte & Active 4 Health in Nieuwerkerk aan den IJssel

TIP VOOR JONGEREN
“Zoek een baan die haalbaar is en die je in ieder geval fysiek en/of mentaal aankunt. Daarnaast: doe iets wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat maakt de kans op een passende baan het grootst en je voorkomt teleurstellingen. En wees eerlijk en duidelijk over je beperking.”

TIP VOOR WERKGEVERS
“Kijk naar iemands mogelijkheden en kwaliteiten. Vaak is een beperking geen belemmering voor het leveren van kwaliteit en de gevraagde verwachtingen. Zet vooroordelen over bijvoorbeeld ziekteverzuim opzij. Mensen met een arbeidsbeperking zijn meestal extra gemotiveerd en werken hard!”

RENSKE TE RIET
Secretarieel medewerker op afdeling Facilitair Beheer bij De Onderwijsspecialisten

TIP VOOR JONGEREN
“Voor iedereen die als Realist mee wil doen aan een project zoals een beter inzicht in jezelf en je
geeft door jouw verhaal te delen andere jongeren een beter inzicht in zichzelf.”

TIP VOOR WERKGEVERS
“Probeer niet de nadruk op de beperking te leggen, maar laat de medewerker zoveel mogelijk meedraaien binnen zijn of haar mogelijkheden. Mij heeft dit enorm veel zelfvertrouwen gegeven.”

BRAM GÖRING
Regisseur werk & inkomen bij de gemeente Arnhem

TIP VOOR JONGEREN
“Leer je beperking als kracht in te zetten. Vertel de werkgever waarom hij juist jou moet hebben. Waarin maak jij het verschil? Bespreek
wat de werkgever kan regelen om jou de beste versie van jezelf te laten zijn. Een aanpassing, een jobcoach of een collega om te sparren.
Durf aan te geven als iets niet lukt, dan word je niet overvraagd.”

TIP VOOR WERKGEVERS
“Leg de nadruk op de persoon. Bespreek wat de medewerker nodig heeft en zoek samen naar creatieve oplossingen. Wees realistisch: niet alles kan, maar meestal meer dan je denkt. Is iemand al langer in dienst? Blijf ondersteuning bieden en schaaf bij. Zorg voor perspectief. We hebben elkaar hard nodig, nu en in de toekomst.