Stichting Inclusief Midden-Gelderland beheert een fonds om inclusief ondernemerschap te bevorderen en kansen te vergroten voor mensen met een arbeidsmarktachterstand. Ze streven ernaar een expert en verbinder te zijn in dit domein, samenwerkend met werkgevers, overheden en onderwijs om de regio de meest inclusieve arbeidsmarkt van Nederland te maken. Ze organiseren de Inclusief Ondernemer van het Jaar Award, waarbij vijf werkgevers/ondernemers uit Midden-Gelderland worden genomineerd op basis van criteria zoals kwaliteit, kwantiteit, ambassadeurschap, duurzaamheid en diversiteit. Het bestuur kiest de uiteindelijke winnaar die tijdens het Jaarevent op 30 november a.s. bekend wordt gemaakt.

Dit zijn de finalisten in alfabetische volgorde:

Albert Heijn

In 2015 lanceerde de participatiewet, waarin Ahold zich engageerde om twee Wajongeren per winkel aan te nemen. Deze inzet is gegroeid in aantallen en doelgroepen, met 2038 deelnemers in 635 winkels landelijk. In Midden Gelderland werken 38 deelnemers bij 13 Albert Heijn vestigingen, met een doel van 47. Een participant werkt gemiddeld 19 uur per week. Het percentage medewerkers met een vast dienstverband bij Albert Heijn is dit jaar bijgesteld naar 50%, grotendeels vanwege een verminderd aanbod vanuit Wajong en Gemeente LDR kandidaten. Albert Heijn bevordert diversiteit en inclusiviteit door interne jobcoaching en buddy-ondersteuning op de werkvloer. Recentelijk werden nieuwe werkafspraken in het Albert Heijn convenant ondertekend door de gemeenten van Midden Gelderland. De motivatie is om Albert Heijn opnieuw te nomineren en erkenning te geven voor hun inspanningen.

‘..’

Driegasthuizen groep

De Driegasthuizengroep en Insuladei zagen een afname in de instroom van personeel en begonnen een vernieuwend leer-werktraject in samenwerking met het WSP, ZPO, en het Arendheem College. Dit traject was specifiek gericht op jongeren met een banenafspraak of Wajong-indicatie die MBO2-kwalificaties wilden behalen in de zorg. Het traject bood aangepaste leermethoden en begeleiding, en de verwachting was dat jongeren zelf werk konden vinden op MBO2-niveau na afronding. Ondanks enkele opstartproblemen behaalde 80% van de kandidaten hun diploma. Dit succes was te danken aan het doorzettingsvermogen van de Driegasthuizengroep en hun focus op sociale inclusie, kwantiteit, ambassadeurschap, duurzaamheid en diversiteit.

‘..’

Bakkerij Hilvers

Bakkerij Hilvers, een bekend begrip in Arnhem met 17 winkels na 256 jaar, staat ook bekend als een inclusieve werkgever. Ze bieden kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De familie Hilvers heeft altijd al aandacht gehad voor de minder bedeelde medemens. Ze hebben meer dan dertig mensen uit deze doelgroep in dienst en geloven in het benutten van ieders capaciteiten. Het bedrijf heeft vijf belangrijke pijlers: Geloof, Familie, Brood, Sociale betrokkenheid en duurzaamheid. Ze hopen andere bedrijven te inspireren om ook sociaal verantwoord te ondernemen. De slogan van het bedrijf is “Brood dat je deelt,” wat staat voor ruimhartig delen en de wereld mooier maken.

‘..’

Restaurant de Veerstal

Recreatiepark De Veerstal wordt geprezen als een inclusieve werkgever om verschillende redenen. Ze verwelkomen diverse doelgroepen, waaronder mensen met arbeidsbeperkingen en internationale kandidaten. De focus ligt op mogelijkheden van sollicitanten in plaats van beperkingen. Training en draagvlak worden actief ondersteund, wat leidt tot een positieve werkomgeving. Nieuwe medewerkers ervaren De Veerstal als sociaal en betrokken. Het langdurige personeelsbestand getuigt van tevredenheid en loyaliteit. Deze inzet voor diversiteit en inclusie is geen businessmodel maar een maatschappelijke betrokkenheid. De Veerstal voldoet aan harde criteria zoals echte sociale betrokkenheid, diversiteit, duurzaamheid en ambassadeurschap.

‘..’

Rozet

Rozet in Arnhem is een belangrijke plek voor cultuur, onderwijs en sociale contacten voor alle inwoners. Ze zetten zich actief in voor inclusie en hebben zowel betaalde medewerkers als vrijwilligers, met focus op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Duurzaamheid in werk is een prioriteit, en Rozet werkt samen met anderen om mensen te ondersteunen. Ze bedienen diverse doelgroepen, waaronder SW, UWV, Wajong, jongeren, ouderen, daklozen en statushouders, waardoor ze een afspiegeling zijn van de Arnhemse samenleving. Rozet heeft succesverhalen van mensen die er hun weg hebben gevonden.

‘..’

Naast deze vijf finalisten werden ook deze inclusieve ondernemers genomineerd: