Evert:

‘Van binnenwerk naar een actieve baan in de buitenlucht’

Anderhalf jaar geleden gooide hij zijn leven volledig om: hij raakte 70 kilo kwijt en begon na drie jaar thuiszitten met een baan die vrijwel het tegenovergestelde is van zijn oorspronkelijke werk. “Van binnen naar buiten,” aldus Evert de Wit (43). Hij was kok en is nu medewerker hovenier bij Dienstverlening in het groen.

‘Voordat ik thuis kwam te zitten, werkte ik als kok bij Van der Valk. Dat waren vaak avond- en weekenddiensten, maar de laatste jaren had ik ontbijtdiensten. Dat viel nog mee.” Ongemerkt was Evert tijdens het kokkerellen flink in gewicht toegenomen. Hij woog bijna 150 kilo, maar raakte door een maagverkleining 70 kilo kwijt. Dat was de start van een nieuw leven. Met minder kilo’s had hij ineens veel meer energie. Die kon hij kwijt in zijn nieuwe baan die hij vond via het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland: als hovenier hele dagen lekker actief in de buitenlucht. Het fysiek soms zware werk was zonder dat gewichtsverlies niet eens mogelijk geweest. “Nee, een bezoek aan de sportschool heb ik nu niet nodig. Na sommige dagen ben ik ’s avonds echt heel moe.”

Cursus
Dat weerhield Evert er niet van om op eigen verzoek een theorie cursus groenvoorziening te gaan volgen. “Ik wist helemaal niets van groenonderhoud, behalve van wat tuinieren rondom het huis. Je leert het vak in de praktijk en door deze cursus groeit mijn kennis en ook mijn interesse.” Knap dat hij dit aanpakt, want Evert woont alleen – ‘met mijn huisdieren’ – en moet naast zijn 36-urige werkweek zelf koken en het huishouden doen.

Variatie
Het hovenierswerk is afwisselend: schoffelen, bladblazen, maaien, snoeien… En ook de werkplekken zijn zeer uiteenlopend. “We onderhouden het groen bij zorginstellingen, van gemeenteparken, begraafplaatsen, sportvelden tot tuinen van enkele particulieren. Die variatie maakt het werk extra leuk.” Ook in de winter werken de jongens van Dienstverlening in het groen door. “Snoeien kun je het hele jaar door.” Heeft Evert nog een favoriet seizoen? “Niet echt. Als het niet regent en er schijnt een zonnetje, dan is het een prima dag.”

Evert heeft zijn tweede contract van anderhalf jaar gekregen, dat via de gemeente loopt. Hij en werkgever Giel Fransen hopen van harte dat ook daarna nog een verlenging mogelijk is. Of wil hij weer aan het werk als kok? “Nee, daar heb ik geen behoefte aan, ik begin net echt groene vingers te krijgen.”

“Wij hebben via Karin Terwindt van het WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland zes mensen en een aantal stagiaires in dienst. Ieder met een totaal andere achtergrond. Bewonderenswaardig hoe goed dat onder elkaar gaat. Voor de begeleiding hebben we een jobcoach. Bij ons kan iedereen in zijn eigen tempo werken, zodat de jongens niet te veel druk ervaren. De prestatie moet goed zijn, maar je hoeft niet elke dag het uiterste uit jezelf te halen. Evert, die werkt de hele dag door en ligt goed bij zijn collega’s. We hopen hem nog lang hier te houden.” Werkgever Giel Fransen

Artikel van Inclusief Magazine 03, 2021