‘Harrie-potentie onder medewerkers is groter dan je denkt’
Theo Duijker is niet alleen de man achter de Harrie-trainingen. Hij begeleidt en initieert ook diverse inclusie projecten in de regio Midden-Gelderland. Via zijn bedrijf Enspiratie brengt hij gemeenten, instellingen en bedrijfsleven bij elkaar. En is hij zelf werkgever voor mensen met een beperking.
“Practice what you preach,” zegt Theo Duijker die al jarenlang ‘predikt’ voor inclusief werkgeverschap en dat zelf dus ook al jaren doet. Als vader van een meervoudig gehandicapte dochter was hij er al snel van overtuigd dat je mensen met een beperking meer kansen kan bieden op de arbeidsmarkt. “Ook al is niet alles vanzelfsprekend, je kunt toch kijken: wat kunnen we vanuit deze situatie wél bereiken. Die persoonlijke ervaring heeft mij geholpen in mijn ondernemerschap, want voor veel mensen waarmee je samenwerkt geldt immers dat soms extra aandacht of begeleiding nodig is.
Dat geldt niet altijd alleen voor medewerkers met een beperking.” Vanwege zijn praktijkervaring werd Theo door Driestroom in Elst gevraagd mee te denken over een echte werkomgeving voor cliënten. “Daaruit is restaurant en vergaderlocatie Droom! voortgekomen, dat inmiddels zelfstandig draait. Vervolgens werd ik benaderd voor de zakelijke organisatie van een nieuw sociaal bedrijf: Geniet in de Weerd, een vergader- en lunchlocatie in Arnhem. Daar ben ik eindverantwoordelijke, maar de leidinggevenden zijn het aanspreekpunt.” ‘Uit de hand gelopen vrijwilligerswerk’ noemt Theo zijn inspanningen. “Veel werkgevers bleken wel bereid mensen met een beperking in dienst te willen nemen, maar wisten niet waar te beginnen. Daarom heb ik Enspiratie opgericht. Om anderen te ondersteunen met praktische adviezen.”
Betrokken collega’s
Ook CNV Jongeren klopte zo’n acht jaar geleden bij Theo Duijker aan, met de vraag om de inhoudelijke kant van de Harrie-training aan te vullen. Inmiddels zijn er in de regio Midden-Gelderland al meer dan 500 Harries opgeleid voor zo’n 350 bedrijven. Het is echt enorm gegroeid. Mijn complimenten voor het Werkgeversservicepunt (WSP), want die benaderen echt veel werkgevers en faciliteren hen met gratis vouchers voor de training. Zo zullen steeds meer mensen een duurzame arbeidsplaats vervullen, terwijl ze anders aan de zijlijn zouden blijven staan.” Er worden jaarlijks terugkom dagen georganiseerd voor de Harries. Theo: “Fascinerend om te zien dat de Harries onderling, ook al zaten ze niet in dezelfde klas, vrijwel meteen het gevoel hebben dat ze elkaar al jaren kennen. Deze mensen hebben toch een bepaalde motivatie, waardoor ze overeenkomsten hebben.” Tijdens een van deze terugkomdagen kwam ook een nieuw aspect ter sprake: “De collega met beperking heeft zich inmiddels ontwikkeld en is intern aan een nieuwe functie toe, misschien wel een leidinggevende functie. Hoe ga je daar als Harrie mee om en waar moet je allemaal op letten?
Het geeft aan dat er echt sprake is van het creëren van duurzame werkplekken.”
Wat betreft die duurzaamheid benadrukt Theo het belang van een economische context van de werkplek. “Als een organisatie of bedrijf zichzelf kan bedruipen, dan heb je een fundament, dan kunnen mensen daar in de toekomst blijven werken. Pas als je mensen een salaris kunt geven, krijgen ze de kans om echt zelfstandig te worden.”
Positieve trends
Via zijn contacten met de Hogeschool Arnhem Nijmegen signaleert Theo een trend onder jongeren die positief uitpakt voor inclusief werkgeverschap: “De nieuwe generatie is zeer gemotiveerd als het gaat om inclusie en diversiteit. Iets kunnen betekenen voor een collega met een beperking geeft maatschappelijke waarde en meer inhoud aan hun werk. Dat maken ze ook kenbaar aan hun werkgever. Young professionals vinden inclusie en diversiteit meer vanzelfsprekend. Daardoor veranderen ook organisaties waar zij werken. Bovendien, de werksfeer verandert bij inclusieve organisaties. Mensen met een beperking zijn loyaal, teams worden diverser, het rendement neemt toe. Dus je bedrijf profiteert ervan. Daarbij is de huidige krapte op de arbeidsmarkt ook gunstig. Werkgevers die nog een beetje koudwatervrees hadden, doen nu sneller mee.” Nog even en inclusie is geen vraag meer maar een voorwaarde!
Kissing the sleeping beauty
“Ik noem het ‘Kissing the sleeping beauty’. De potentie om collega’s te helpen is bij veel medewerkers in uiteenlopende organisaties aanwezig. Het lijkt soms alsof we steeds individualistischer worden, maar bij elke Harrie-training ervaar ik iets heel anders. Er zijn zoveel mensen die graag iets voor iemand anders willen betekenen. Dat maakt mijn werk nog mooier.”
HARRIE, het grote verschil
HARRIE staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Harrie is geen echte persoon, maar de afzonderlijke letters verwijzen naar de kwaliteit die de ideale collega bezit om mensen met een arbeidsbeperking of ondersteuningsbehoefte op de werkvloer te begeleiden. CNV jongeren liet onderzoeken waarom het met schoolverlaters van het speciaal onderwijs bij sommige werkgevers langdurig goed ging en bij anderen niet. Wat bleek? Een betrokken collega maakte het grote verschil. Zo ontstond de Harrie-training.