Vervoert met zorg’ luidt de slogan die op het hele wagenpark van Willemsen de Koning prijkt. En dat is niets te veel gezegd. Die zorg uit zich vooral ook in aandacht voor de mens. Of dat nu de passagiers in de (taxi)bussen zijn of de eigen chauffeurs. “Wij kijken naar de mens achter de persoon.”

“In totaal hebben we ruim 2200 chauffeurs in dienst,” begint Susanne Gelden, HR Business Partner bij Willemsen de Koning. “Daarvan is een behoorlijk deel afkomstig uit de doelgroep.” Voor het bedrijf is dat een vanzelfsprekendheid: “Iedereen is voor ons gelijk. Niemand met een beperking krijgt een label opgedrukt. De cliënten niet en de chauffeurs evenmin.”

Leerlingen

“Vroeger belde je Willemsen de Koning voor een straattaxi in Arnhem. Tegenwoordig zijn we gespecialiseerd in groepsvervoer van vooral leerlingen. Kinderen die niet op loop- of fietsafstand van hun school wonen, of voor wie openbaar vervoer geen optie is. Daarnaast vervoeren we mensen met een WMO-indicatie, in opdracht van gemeenten en provincies. We rijden nu in bijna alle provincies in het land. En overal werken we ook met chauffeurs met een afstand tot de arbeidsmarkt. Winnen we een Europese aanbesteding, dan zitten wij direct om de tafel met een accountmanager van het Werkgeversservicepunt om te bespreken waar we mensen uit deze doelgroep kunnen vinden. Onze basiseisen? Iedereen met een rijbewijs, Verklaring Omtrent Goed gedrag en beheersing van de Nederlandse taal is welkom. En het maakt niet uit wat voor soort beperking iemand heeft. We behandelen alle sollicitanten
hetzelfde.”

Dankbaar werk

Willemsen de Koning heeft oog voor sociale betrokkenheid. Susanne: “We verzorgen de verbinding tussen mens en maatschappij. Dat geldt voor de leerlingen die met ons vervoer veilig naar school kunnen. Maar ook voor chauffeurs die door dit werk weer in de maatschappij terugkeren. Een dankbare taak en binnen het bedrijf geeft dit een gevoel van trots. Er komen hier diverse nieuwe mensen. Bijvoorbeeld een dakloze of iemand in de schuldsanering die is vastgelopen in de maatschappij. Die begint hier als chauffeur en dan zien collega’s dat die persoon langzaam zijn of haar leven weer op de rit krijgt. Collega’s accepteren en helpen iedereen. We hebben een heel divers personeelsbestand. Zelfs oudbankdirecteuren die het werk als chauffeur uit maatschappelijke betrokkenheid doen.”

Mentorchauffeur

Voor de nieuwkomers staat er een mentorchauffeur klaar, die voor de indicatiedoelgroep extra tijd en aandacht heeft. HR selecteert daarvoor in overleg met de Teamleiders de juiste mensen en Susanne coacht deze chauffeurs. “Dat betekent: veel geduld, duidelijk zijn en denken in mogelijkheden. Je moet een luisterend oor kunnen bieden en
zien wat iemand nodig heeft.” De meeste chauffeurs uit de doelgroep eindigen met een vast contract. Sporadisch blijkt dat het werk niet bij iemand past. Susanne: “Dat kan een valkuil zijn. Lukt het niet, ga het dan niet forceren. Daar wordt niemand gelukkig van. Maar lukt het wel, dan heb je werkelijk de meest verantwoordelijke en loyale medewerkers. Mensen die ook erg begaan zijn met de leerlingen in hun bus. Chauffeurs die nooit meer weg willen. Dat is ook weer een verbinding. Duurzame verbinding.”