Ron van der Goor werkte jarenlang bij reguliere werkgevers, maar liep daar vast. In 2010 kwam hij erachter waarom: hij is autistisch. Bij ICT-bedrijf Specialized Brains bloeide hij weer op en ontdekte hij waartoe hij in staat is.
In de jaren negentig kwam Ron in de IT terecht. Hij had zijn studie sterrenkunde niet afgemaakt, maar daar wel leren programmeren. Ron: “Ik werkte bij bedrijven als ING en Logica. Dat liep niet altijd soepel. Ik had moeite met veranderingen en vond het lastig om te switchen tussen werkzaamheden. Zelfs basale dingen zoals op tijd komen en genoeg uren maken op een dag lukten me vaak niet. ’s Avonds verloor ik me in een hobby en vergat ik de tijd. De volgende dag kwam ik te laat op mijn werk. Ik was me ervan bewust dat het niet oké was en voelde me er heel schuldig over, maar het lukte me niet om mijn gedrag te veranderen. Heel frustrerend.”
In 2010 kwam Ron met een depressie thuis te zitten. In die tijd werd hij gediagnosticeerd met autisme. Ron: “Toen viel er heel veel op z’n plek. De volgende vraag was: hoe nu verder?”
Specialized Brains
Nu hij wist waar zijn gedrag vandaan kwam, kon Ron eraan werken. “Een coach hielp me meer structuur in mijn dagelijks leven te brengen. Daardoor lukte het om op tijd naar bed te gaan en op te staan. Betaald werk vinden lukte echter niet meer. Via een jobcoach kwam ik als vrijwilliger terecht bij ICT-bedrijf NoXqs.” Na twee jaar vrijwilligerswerk bracht de directeur van NoXqs Ron in contact met John Bijron van Specialized Brains ICT. Daar kon Ron na een opleiding aan de slag als software-tester. Ron: “John heeft alleen maar mensen met autisme in dienst. Mensen zoals ik, die wel intelligent zijn en dus veel voor een bedrijf kunnen betekenen, maar vanwege hun autisme vastlopen. John stoomt hen (weer) klaar voor een baan bij een reguliere werkgever.”
Onverwachte taak
John houdt rekening met de uiteenlopende behoeftes van mensen met autisme. “Ik heb bijvoorbeeld behoefte aan veel structuur”, vertelt Ron. “Bij John wist ik altijd waar ik aan toe was: dinsdag gaan we die test doen voor die klant. Tegelijkertijd daagde hij me uit om mijn grenzen op te zoeken. Soms kwam er toch een onverwachte taak tussendoor. En in de kantoortuin waar we werkten, liepen regelmatig mensen achter me langs. Een uitdagende afleiding voor mij, maar ik leerde ermee omgaan.”
Fouten maken
In de beschermde omgeving van Specialized Brains bloeide Ron weer op. “Het grootste verschil met andere werkgevers is dat ik bij John de ruimte voelde om fouten te maken. Ik werd er wel op aangesproken maar er was ook begrip voor. Daardoor kreeg ik weer zelfvertrouwen. Ook verbeterden mijn sociale vaardigheden. Ik kan wel eens uit mijn slof schieten als ik gespannen ben. John leerde me wat mijn reactie met een ander doet en hoe ik beter kan reageren.”
Na twee jaar bij Specialized Brains solliciteerde Ron op een vacature voor software tester bij zorgverzekeraar Menzis. Hij werd aangenomen. “Mijn werkgever weet dat ik autisme heb. Ik heb een rustige werkplek gekregen en werk langere tijd met dezelfde collega’s aan vaste projecten, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Maar ook zij dagen me uit om mijn grenzen op te rekken. Nu ga ik bijvoorbeeld weer meer switchen tussen werkzaamheden. Zo kom ik er achter waar ik toe in staat ben. Het voelt heel goed om me weer nuttig te maken in het reguliere bedrijfsleven. Destijds was er zelfs een kans dat ik volledig afgekeurd werd. Ik moet er niet aan denken!”