Avabel uit Duiven is actief in de beglazingsmarkt. Ruim tweederde van hun medewerkers heeft een arbeidsbeperking. Directeur Richard Duppen: “Mijn voormalige baan in de jeugd- zorg heeft me geleerd dat achter de problemen van jongeren vaak een instabiele gezinssituatie schuilgaat. Daarom zet ik me nu als directeur in om gezinnen uit uitzichtloze omstandigheden te helpen. Ook dat is inclusief ondernemen.
Duppen nam in 2016 Avabel de dagelijkse leiding over van zijn vader en oom, nadat hij al jaren actief was in de jeugdzorg als gezinsvoogd en bij de reclassering. “Het werk in de jeugdzorg gaf mij veel voldoening en trok mij meer dan het bedrijf van mijn vader. Toen mijn vader zijn bedrijf niet kon verkopen zonder werkgelegenheid in deze regio te verliezen, ben ik overstag gegaan. Ik zag in dat ik mijn kennis ook kon inzetten binnen een commercieel bedrijf en heb bij Avabel de focus gelegd op maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Met deze insteek bleek Duppen raak te schieten: het bedrijf groeide de laatste jaren van een naar drie bedrijfspanden.
“Inclusiviteit werkt pas als je het met z’n allen doet.”
Indicaties vertalen
Avabel had in 1992 al twee werknemers met een arbeidsbeperking in dienst. “Ik was in die tijd een soort HARRIE avant la lettre voor mijn vader, omdat ik de doelgroep goed ken en indicaties kon vertalen in praktische mogelijkheden. We bleken genoeg werk te hebben om meer mensen met een indicatie aan te nemen. Vanuit de jeugdzorg weet ik dat jongeren die in de flink in de problemen komen, vaak een instabiele thuissituatie hebben. Als bedrijf kunnen we ouders de mogelijkheid geven om met een betaalde baan uit een uitzichtloze situatie te komen. Met dat verhaal ben ik ook naar de gemeente gestapt: ik wil graag in zee met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld onder financieel toezicht staan. Geef hen de kans om zich te bewijzen, geld te verdienen en eventueel een vast contract aan te gaan zodat ze onder het toezicht uit kunnen komen. Daarmee geef je ook het gezin een stabielere basis.”
Betrokken blijven
Inclusiviteit werkt pas als je het met z’n allen doet, vindt Duppen. “Alle medewerkers in ons bedrijf begrijpen onze visie. Bij vacatures kijken we ook of iemand er affiniteit mee heeft, we selecteren personen met een warm hart die anderen willen helpen. Bij Avabel weten de medewerkers hoe belangrijk het is om geduld te hebben en duidelijke afspraken te hanteren.
“Geen telefoon op de werkvloer, bijvoorbeeld. Daar hou je je geloofwaardigheid. Het is ook belangrijk dat je als ondernemer zelf betrokken blijft en ziet hoe mensen zich tot elkaar verhouden. Walk the talk: ik ben meestal op de werkvloer te vinden en draag altijd mijn werkschoenen. Als goed werkgever moet je ook verder willen kijken dan de bedrijfsmuren en eventueel life coaching inzetten: hoe gaat het met mensen thuis, zijn er problemen met de kinderen of financiën? Als iemand problemen heeft, mag bij ons de productie even stil worden gezet om even op adem te komen, dat halen we later wel weer in.”
Avabel rekt het begrip inclusiviteit steeds verder op: “We richten ons ook op mensen die hun diploma in een ander land hebben gehaald of het om andere redenen moeilijk vinden om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Ook daarbij ligt de focus op het gezin: welke ouders, die niet kunnen terugvallen op een netwerk of vangnet, kunnen wij de kans geven op een beter bestaan? Ieders kinderen zijn namelijk even belangrijk, alleen hebben sommige ouders wat minder vermogen om problemen op te lossen. Het is fantastisch als je daar als bedrijf aan kunt bijdragen.”
Commercieel belang
Sinds 2014 is Avabel een PSO-gecertificeerde onderneming. Omdat van de 40 medewerkers er 29 een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, kreeg het bedrijf een 30+ toekenning – de hoogste waardering. “Sinds de certificering is onze omzet verdubbeld, woningbouwcorporaties vragen bijvoorbeeld vaak naar deze certificering. Ik zou ook graag zien dat bijvoorbeeld gemeentes deze certificering omarmen. Het is een transparant systeem en het zorgt ervoor dat ondernemers het commercieel belang van inclusief werken beter inzien.” Duppen ervaart dat praten over het commercieel belang van inclusief ondernemen soms een taboe lijkt. “Toch is het voor ondernemers belangrijk dat het uiteindelijk iets meer oplevert dan dat het kost. Als bedrijven afhankelijk worden van de doelgroep en subsidies, dan schiet inclusiviteit zijn doel voorbij. Minder belastingdruk voor bedrijven die goed maatschappelijk verantwoord bezig zijn, lijkt mij vruchtbaarder dan subsidies.”