Papendal, begin september. Tien mensen stappen over de drempel van de grote sporthal op het sportcomplex. Ze zijn nerveus, gespannen, opgewonden. Topsporters? Nog niet, maar de winnaarsmentaliteit is hetzelfde. Deze groep met niet-aangeboren hersenletsel gaat in een intensief programma werken aan hun cognitieve en fysieke conditie. Resultaat: meer geluk.

Jelle van Gorkom is een van de beste BMX’ers van de wereld, won NK’s, werd tweede op het WK in 2015, deed mee aan de Olympische Spelen in 2012 en pakte een zilveren medaille in het BMX’en op de Spelen van 2016. Een zwaar ongeluk tijdens een training maakt echter een abrupt einde aan zijn sportloopbaan. “De gangbare opvatting is dat je aan het begin van je revalidatie de meeste vooruitgang boekt en dat de progressie na twee jaar wel zo’n beetje bekeken is. Daar ben ik het niet mee eens. Ik heb jarenlang verschillende revalidatiemethodes geprobeerd en verrassend veel vooruitgang geboekt.”

Kneedbare hersenen

Met zijn ervaringen en inzichten bedacht Jelle het JVG Trainingscentrum. Na jaren denken, praten en plannen bijschaven is onlangs de pilotgroep van tien mensen met niet-aangeboren hersenletsel van start gegaan. “We hadden ruim veertig aanmeldingen, daar hebben we tien mensen uitgekozen. De eerste groep is gemêleerd: de oudste deelnemer is 63 jaar, de jongste pas 14. Ze hebben allemaal niet-aangeboren hersenletsel en ze zijn vastbesloten om hun situatie te verbeteren.” Hij legt uit wat de tien gaan doen: “Je hersenen zijn neuroplastisch. Ze kunnen zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden, ongeacht je leeftijd of je lichamelijke fitheid. De komende zes maanden gaan we er, met fitnessoefeningen en met braintraining, voor zorgen dat ze nieuwe verbindingen maken.”

Zorgverzekeraar of andere geldschieter

Dankzij zijn topsportnetwerk wist Jelle het voor elkaar te krijgen dat de pilot op Papendal wordt gehouden. “Als je hier rondloopt, voel je dat het een inspirerende plek is. Hier heeft Daphne Schippers getraind. Hier heeft Churandy Martina zijn rondjes gelopen. Ik was hier jarenlang kind aan huis.”

De pilot dient niet alleen om het programma te testen, het is ook de bedoeling om een geldschieter te vinden. “Ik hoop dat er dan een particulier financier of, liever nog, een zorgverzekeraar wil instappen om ons programma voor meer mensen toegankelijk te maken. De winst is duidelijk. Mensen die zich goed voelen en beter voor zichzelf kunnen zorgen hebben een positieve invloed, ook financieel, op het Nederlandse zorgstelsel.”

Maar het ultieme doel is voor Jelle iets heel anders. “We meten vooral geluk. Als je meer kunt bijdragen aan de samenleving, gaat je geluksgevoel omhoog. Aan het begin van het programma stellen we vast wat de geluksbeleving van de deelnemers is en aan het einde meten we weer. Als de hele groep gelukkiger is door mijn programma? Man, dat is mooier dan het winnen van een Olympische medaille, dat weet ik zeker!”