Iedere werkgever heeft er momenteel last van: het is lastig om goed personeel te vinden. En die krapte op de arbeidsmarkt houdt nog jaren aan. Is competentiegericht werven de oplossing? We vragen het aan Joyce Roozeboom en Hanane Nassiri, adviseurs werkgeversdiensten bij het UWV.
Breder kijken bij competentiegericht werven
“Bij competentiegericht werven kijk je verder dan het cv. Het gaat om iemands kwaliteiten en mogelijkheden”, begint Hanane. “Misschien heeft iemand wel de juiste competenties, maar niet de juiste papieren.” Joyce vult aan: “Toch kan diegene een hele waardevolle werknemer voor jouw bedrijf zijn. Als werkgever moet je breder kijken. Niet alleen naar opleiding of werkervaring, maar naar de hele persoon.”
Prognose: krapte arbeidsmarkt blijft
Competentiegericht werven biedt dus nieuwe mogelijkheden. Hanane: “Zeker voor onze doelgroep. Dat zijn vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die wel de juiste competenties in huis hebben.” En dat is belangrijk, want de krapte op de arbeidsmarkt neemt alleen maar toe. “In de komende jaren gaan veel mensen met pensioen”, weet Hanane. “Dat dwingt werkgevers om anders te kijken, ook naar onze doelgroep.”
Bied een opleiding (op de werkvloer)
Toch zoeken veel werkgevers nog het ‘schaap met de vijf poten’, zo merkt Joyce. “Maar die kandidaten vind je maar moeilijk. Een afgestudeerde mbo’er met niveau 4 komt zelf wel aan een baan. Kijk eens naar werkzoekenden zonder diploma maar mét de juiste kwaliteiten. Geef diegene dan een korte basisopleiding en leidt diegene op je werkvloer verder op.”
Stel je oordeel uit
Werkgevers moeten dus anders gaan denken. Hanane weet dat dat best lastig is. “Je moet oude gedachtes loslaten. En anders kijken naar vacatures, en die ook anders omschrijven. Benoem welke kwaliteiten iemand in huis moet hebben en niet welke opleiding nodig is. Met deze manier van werven trek je andere mensen aan. Die je misschien zou afwijzen als je alleen naar een opleiding zou kijken. Stel je oordeel uit en laat je verrassen.”
Het UWV is er voor jou als werkgever
Ze merken dat veel werkgevers het allemaal zelf doen. “Dat hoeft helemaal niet! Schakel ons in”, roept Joyce op. “Vaak kunnen we diezelfde week nog bij je langskomen voor een bedrijfsbezoek. Wij denken graag met je mee en delen onze kennis en ervaring. En niet onbelangrijk: we hebben contact met veel kandidaten. Ook organiseren we events rond competentiegericht werven, zoals ons Talent Event in het Gelredome, die vaak mooie matches opleveren tussen werkgevers en werkzoekenden.”
Denk aan de toekomst
Hanane besluit: “Lees je goed in over de arbeidsmarkt en bereid je voor op de toekomst. We zijn allemaal bezig met het hier en nu. Niet met hoe het over vier of vijf jaar gaat. Maar het is wel belangrijk om vooruit te kijken. Begin daarom nu met competentiegericht werven. Het kan jouw personeelsprobleem oplossen. Nu, maar ook zeker in de toekomst.”
Kijk voor meer informatie op de website van het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland: www.wsp-mg.nl. Hier kun je ook contact opnemen met de adviseurs.
Cottus leidt werknemers intern op
Joyce werkt veel samen met Cottus. Dit bedrijf leidt werknemers op tot elektromonteur, lasser of installateur. “In de techniek zijn veel vacatures”, vertelt Joyce. “Daarom kijkt Cottus heel erg naar competenties en niet naar werkervaring. Zij merken dat dit heel goed werkt. Zo werken ze veel met mensen die al langer de technische kant op wilden. Maar die bijvoorbeeld een kantoorbaan en dus een heel ander cv hebben. Gelukkig geeft Cottus hen de kans om zich te ontwikkelen. En zit het goed met de motivatie en de interesse? Dan komt het ook wel goed met de rest van het traject.”