Toen Henriëtte Waanders ziek was, had ze behoefte gehad aan een ervaringsdeskundige. Iemand die het- zelfde had meegemaakt en er weer was uitgekomen. Nu is ze zelf senior ervaringsdeskundige bij Pro Persona en zorgt ze dat daar meer ervarings- deskundigen worden aangenomen.

Hulpverleners missen volgens Henriëtte Waanders af en toe net een stukje inlevingsvermogen. “Als je psychische klachten hebt, kun je bijvoorbeeld de ene dag veel meer aan dan de andere. Voor iemand die zulke klachten nooit gehad heeft, is dat wel eens moeilijk te begrijpen.” Henriëtte kent dat gevoel wel. Ze kreeg in 2007 en 2008 een psychose. “Toen ervaarde ik hoe de hulpverlening tekort kon schieten. Ik had er soms gewoon niet zo veel aan. Omdat ik het gevoel had dat mijn psychiater me helemaal niet snapte, bijvoorbeeld.” Daarom pleit Henriëtte nu voor meer ervaringsdeskundigen in de psychische hulpverlening. Die hebben immers in hetzelfde schuitje gezeten. “Ervaringsdeskundigen hebben aan den lijve ondervonden wat het is om (in dit geval) psychische klachten te hebben. In hun herstelproces hebben ze een schat aan ervaringen opgedaan. Dat is van grote waarde voor mensen met psychische klachten”, vertelt Henriëtte.

Mensen verder helpen

Henriëtte is een doorzetter, stap voor stap ging ze na haar psychoses weer aan het werk. Via Scalabor vond ze een aantal mooie banen. Ze zat pas echt op haar plek toen ze de kans kreeg om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Vanuit haar eigen ervaring ondersteunde ze bij het Steun- en informatiepunt van de GGZ-cliënten met psychische klachten. Henriëtte: “Ik merkte dat mensen behoefte hadden om met mij te praten, iemand die wist wat zij ervaarden. Bij mij schaamden ze zich niet en durfden ze zich open te stellen.” Bovendien kon Henriëtte cliënten waardevolle tips meegeven. “Ik had zelf bijvoorbeeld een sociaal- psychiatrisch verpleegkundige (SPV’er) gehad waar ik maar niet verder mee kwam.

Later kreeg ik een SPV’er waar het wél heel goed mee klikte, dat maakte een enorm verschil. Als cliënten mij vertelden dat ze vastliepen, raadde ik hen dus aan om te vragen om een andere hulpverlener. Het was erg fijn om mensen zo een stap verder te kunnen helpen.”
Het werk als ervaringsdeskundige pastte zo goed, dat Henriëtte besloot een opleiding te volgen. Daar leerde ze onder meer over de vijf rollen van ervaringsdeskundigen: de bruggenbouwer, de bondgenoot, de veranderaar, de luis in de pels en het rolmodel.

“Ik ben hier nog lang niet uitgewerkt.”

“Toen ik zelf ziek was, had ik bijvoorbeeld behoefte gehad aan een rolmodel. Iemand die zijn leven na een ziekte weer op de rit heeft gekregen. Dat geeft hoop. Nu ben ik zelf dat rolmodel voor anderen. Ik slik nog dagelijks medicijnen, maar dat weerhoudt mij er niet van om op niveau te kunnen werken”, zegt Henriëtte.

Meer ervaringsdeskundigen

Toen ze begin 2019 een vacature voorbij zag komen voor een Senior Ervaringsdeskundige bij Pro Persona, was Henriëtte meteen enthousiast. Pro Persona biedt hulp aan mensen met psychische problemen. “Ik solliciteerde en kreeg de baan. In deze rol spreek ik zelf geen cliënten meer maar doe ik adviserend en coördinerend werk. Ik zorg dat de ervaringsdeskundigen bij elkaar komen voor intervisie, dat ze worden bijgeschoold en dat zij beter gaan samenwerken met andere hulpverleners. Ik adviseer de raad van bestuur en ik heb veel contacten met zorg- en onderwijsinstellingen. Ik geef ook wel eens gastcolleges over mijn herstel. En misschien wel het belangrijkst: ik zorg dat hier meer ervaringsdeskundigen worden aangenomen.”

Toen Henriëtte bij Pro Persona begon, stond het werken met ervaringsdeskundigen daar nog in de kinderschoenen. Henriëtte: “Nog lang niet iedereen binnen Pro Persona weet wat ervaringsdeskundigen voor een cliënt kunnen betekenen. Inmiddels werken er 11 betaalde krachten en een handjevol vrijwilligers. Dat is niet veel op een paar duizend medewerkers. Daarom maak ik me daar nu sterk voor. Er komt elke dag zoveel op mijn pad dat ik nog wil aanpakken, ik ben hier nog lang niet uitgewerkt.”