Floortje (25) wist het meteen: hier wilde ze werken. Een jaar geleden lunchte ze met haar jobcoach van Zorgburo de Liemers in De Proeftuin, het tuincafé in Intratuin in Arnhem, Om zich heen zag ze alles wat haar leuk lijkt in een baan. Mensen helpen, gastvrij zijn, die lekkere appeltaart serveren: echt iets voor haar. Maar ja, hoe moest ze dat voor elkaar krijgen?

Na jaren dagbesteding was Floortje toe aan een volgende stap. Horeca, misschien? Die ene lunch met haar jobcoach was net het zetje dat ze nodig had. “Samen met haar ben ik een plan gaan maken hoe ik hier zou kunnen gaan werken. Mijn laatste horeca-ervaring was al een paar jaar oud, dus ik ben begonnen in de bedrijfskantine van Scalabor. Dat was mijn eerste stap op weg naar een baan bij De Proeftuin.”

Kopje koffie?

De Proeftuin zit in Intratuin Arnhem, dat onderdeel is van Scalabor. Het is een tuincentrum net als die andere vestigingen van de keten, met één verschil: hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die extra ondersteuning krijgen. Met de eerste horeca-ervaring achter de kiezen kon Floortje in De Proeftuin beginnen. Gelukkig is het net zo leuk als het leek. “We beginnen elke ochtend met alles nog even goed controleren. Zijn de tafels schoon, moet de vloer nog worden geveegd? Als om negen uur de deuren van het tuincentrum opengaan, komen al snel de eerste gasten binnen. Ze bestellen een kopje koffie of een ontbijt, want dat bieden we ook aan. In de loop van de ochtend komen er steeds meer mensen die een gebakje bestellen, bijvoorbeeld onze zelfgemaakte appeltaart. Daar help ik soms ook bij, als het rustig is spring ik even bij in de keuken. Tegen lunchtijd wordt het drukker. Vooral ons 12-uurtje is populair: soep, broodjes, een uitsmijter en een kroketje.”

Ondanks de drukte houdt Floortje het overzicht over alle tafels en de gasten. “Het is dan wel selfservice, maar ik hou toch in de gaten of ik iets moet opruimen of schoonmaken. Gelukkig weet iedereen dat hier mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. De mensen blijven rustig, ze hebben geen haast.”

Droombaan

Het leukste aan haar nieuwe baan? Ja, toch het contact met de gasten. “Goeiemorgen zeggen, altijd lachen en vrolijk zijn, het zit in me. Zelfs als ik een dag niet zo lekker heb gewerkt, gaat de volgende ochtend gewoon die knop weer om als ik achter de kassa sta. We hebben vaste gasten, die komen elke dag. Na een tijdje weet je precies: dat stel bestelt altijd koffie, die meneer wil cappuccino.” In de bedrijfskantine van Scalabor oefende ze hoe je een broodje moet maken en hoe de kassa werkt. Dat had ze gelukkig snel onder de knie.

En vorige week tekende ze haar contract. Het is haar gewoon gelukt, die droombaan is van haar. “Ik had van tevoren niet gedacht dat ik hier zou kunnen werken, maar het gaat heel goed. Ik wil hier niet meer weg.”

Vestigingsmanager Sandy Heij is blij dat ontwikkelbedrijf Scalabor denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen. “Het komt niet vaak voor dat mensen van een dagbesteding naar een baan zoals dit overstappen, dat is een grote stap. Maar Floortje kan het. Daarom moest ik meteen aan haar denken toen jullie me vroegen wie je kon interviewen voor dit magazine. Floortje mag het gerust weten: ik ben apetrots op haar.”