‘De brasserie is flexibel: ze willen dat je een sociaal leven hebt naast je werk’.

Na 28 afgewezen sollicitaties zag schoolverlater EsmeeAnne de Meulmeester het niet meer zitten. Huilend klopte ze aan bij haar vroegere stagebegeleider. Die bracht haar in contact met het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland (WSP) en al snel kon ze aan de slag bij Hotel Van der Valk in Duiven. En nu, na vele jaren horeca-ervaring, is EsmeeAnne (23) sinds augustus het nieuwe gezicht bij Brasserie ‘Een Mooie Dag’ in Duiven.

“In de horeca is geen dag is hetzelfde. Je ziet steeds weer andere mensen, die altijd wat te vertellen hebben.” In mijn sollicitatiebrieven was ik altijd heel open en eerlijk over mijn epilepsie. Ik vond dat ze het maar beter konden weten, stel dat er iets zou gebeuren.” Maar het werkte tegen haar: “Niemand nodigde me uit en ik wilde zo graag een baan!” EsmeeAnne heeft een beperking waarmee zij prima kan functioneren. Gelukkig kreeg ze inmiddels volop de kans om dat te bewijzen. Ze werkte maar liefst vijf jaar bij het Van der Valk Hotel in Duiven, waar ze een opleiding tot Gastvrouw afrondde.
Afgelopen zomer was ze toe aan een nieuwe uitdaging en kwam via het WSP bij ‘Een Mooie Dag’ terecht. Daar werkt ze in de bediening, neemt bestellingen op en rekent af. Dat laatste is voor haar niet zo vanzelfsprekend. “Ik ben door mijn beperking niet goed met cijfertjes en met hoofdrekenen. Nu mag ik mijn telefoon op de werkvloer gebruiken, maar dan alleen als rekenmachine. Zo kan ik toch zelf met de gasten afrekenen. Echt fijn dat er meteen naar een oplossing is gezocht. Bij de brasserie werk ik in een superleuk team. Er is een interne jobcoach, maar die had ik nog niet nodig.” Ook leert ze weer wat bij: “Binnenkort mag ik achter de bar staan en leer ik bijvoorbeeld cappuccino’s maken met een hartje erin.”

Topsport
Na haar 36-urige werkweek heeft EsmeeAnne zelfs nog energie over voor topsport. Ze won meerdere medailles op de Special Olympics, met wedstrijdzwemmen en triatlons. “Ik ga twee per week naar zwemtraining, één keer naar atletiek, twee keer naar de sportschool en daarnaast doe ik triatlons. Onlangs ben ik gevraagd voor Team NL om mee te doen aan de wereldspelen van de Special Olympics in Berlijn in 2023. Deze keer ga ik wielrennen met het fietsteam, dus zit ik elke dinsdag op de racefiets. Dat is nieuw voor me, heel spannend.”

Druk? Welnee, volgens Esmee Anne is het een kwestie van goed plannen en daar helpt haar moeder haar bij. “En de brasserie is erg flexibel. Die zeggen: we willen dat je nog een sociaal leven hebt naast je werk.” Door de sport groeide haar interesse in de horeca. “Om wedstrijden te bezoeken, sliepen we met het team regelmatig in hotels van Van der Valk. Dat leek me wel een leuke werkomgeving, met al die verschillende mensen en culturen.”

Geen belemmering
EsmeeAnne werd ook gevraagd om als Realist mee te werken aan het ‘Mind the Gap’-project. “Dat heb ik met beide handen aangegrepen. Ik wil VSO-leerlingen meegeven dat je weliswaar op een speciale school zit, maar dat dat niet wil zeggen dat je geen reguliere baan kan vinden. Het duurt misschien wat langer, maar je kunt het echt wel. Mijn motto: jouw beperking mag geen belemmering zijn voor jouw dromen. Ga die droom
achterna.”

Als je als werkgever ziet dat mensen zoals ik iets lastig vinden, biedt hulp, maar wel met mate. Laat ons gerust eens vallen en weer opstaan, daar leer je van. Als je zelf merkt dat je iets echt niet kan, dan accepteer je dat veel sneller dan wanneer iemand anders dat voor jou beslist.”

Meer weten?
Volg EsmeeAnne de Meulmeester op YouTube en Facebook